DiEM25 Official Forums

 
costasaivalis
Posts: 2
Joined: 01 Aug 2016 17:03

Re: Greek-Πολιτική κατεύθυνση του Diem25

10 Apr 2017 06:09

Καλημέρα,
συνδετικός κρίκος οφείλει να είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και εκεί οι συνεργασίες θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινή διαμόρφωση πανευρωπαϊκού προγράμματος και σχεδίου δράσης.
Όπως πάντα ένα σχέδιο δράσης πρέπει να έχει και εναλλακτικές, αλλιώς κινδυνεύει στην 1η στραβοτιμονιά.
Όμως σε επίπεδο χώρας είναι μονόδρομος να υπάρξει εξεζητημένο σχέδιο αφού κάθε χώρα έχει και διαφορετικά προβλήματα.
Ως εκ τούτου θα είναι πολύ σπάνιο να λυθούν τοπικά προβλήματα χωρίς ξεχωριστή οντότητα και μάχη κοινοβουλευτική.
Ο Γιάνης ενοχλεί γιατί λέει την αλήθεια σε ανθρώπους (ΜΜΕ, πολιτικούς) που δεν αρέσκονται σε αλήθειες αλλά σε σκοπιμότητες.
Συμπερασματικά, χωρίς μάχη τίποτα δεν κερδίζεται.
Όταν καίγεσαι, δεν συζητάς αλλά προχωράς.
Το θέμα δεν είναι αν θα προχωρήσουμε μόνοι μας αλλά πώς θα προχωρήσουμε μόνοι (τουλάχιστον αρχικά).
 
Περικλής Φλωρόπουλος
Posts: 2
Joined: 29 Mar 2017 08:31

Re: Greek-Πολιτική κατεύθυνση του Diem25

10 Apr 2017 07:46

Αν και δεν ήμουν ποτέ φαν του κ.Βαρουφάκη, το μανιφέστο του DiEM 25 ,μίλησε στην καρδιά μου. Θεωρώ σύντροφοι ότι υπάρχει τεράστιο πολιτικό κενό σήμερα στην χώρα μας που ξεκινά από τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και τελειώνει στις απαρχές της συντηρητικής αριστεράς. Το μανιφέστο του DiEM 25 το τοποθετώ σαν κείμενο εκεί που σας περιέγραψα προηγουμένως. Επομένως και κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, είτε εθνικές, είτε ευρωεκλογές αυτονόητη επιλογή. Μετεκλογικά και εφόσον το κίνημα έχει μπει στην Βουλή μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες αν αυτό κρίνεται ωφέλιμο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ένα κίνημα που θέλει να εκδημοκρατίσει την ΕΕ δεν μπορεί να απέχει από τις εκλογές ή να είναι κρυμμένο σε συνιστώσες άλλων κομμάτων. Γνωρίζω ότι το να κατέβεις σε εκλογές όντας αντισυστημικό κόμμα θα υπάρξουν τεράστιες δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, αλλά και συστημικές, ολιγαρχικές τρικλοποδιές , γνωρίζουμε όλοι ότι το Πελατειακό κράτος θα αντιδράσει σε οτιδήποτε νέο και φρέσκο που μπορεί να χαλάσει τα σχέδια τους ,αλλά ακριβώς εκεί ,όταν θα έρθει η ώρα της ρήξης με τις παθογένειες του συστήματος, θα κριθεί και η ειλικρίνεια όλων μας . Η μεταρρυθμιστική αριστερά δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την σήψη. Αυτόνομη κάθοδος λοιπόν και ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.
 
User avatar
Stravelakis
Posts: 17
Joined: 19 Mar 2016 16:00
Location: Palaio Faliro, Athens
Contact:

Re: Greek-Πολιτική κατεύθυνση του Diem25

10 Apr 2017 17:56

Και εγώ δεν επιθυμώ το DiEM25 να συμμετέχει σε εκλογές με δικούς του υποψήφιους.
Αν κάποιος υποψήφιος υιοθετήσει τις αρχές μας, με ξεκάθαρη ανακοίνωση, ασχέτως κόμματος, και αν είναι συνεπής στην θέση του αυτή τότε θα μπορούσαμε να τον υποστηρίξουμε.
Επίσης μπορούμε να προωθούμε συγκεκριμένες θέσεις, όπως αυτή της διαφάνειας, σε συγκεκριμένους πολιτικούς για να τις υιοθετήσουν.
 
STRATAKIS
Posts: 1
Joined: 10 Apr 2017 18:03

Re: Greek-Πολιτική κατεύθυνση του Diem25

10 Apr 2017 18:15

ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟ DIEM25.
ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΜΙΑΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΠΑΜ Η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Ο Κοs ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Ο ΝΟΤΗΣ Ο ΜΑΡΙΑΣ .
ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
ΣΑΣ ΕΝΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΑΥΤΩΝ.
ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΨΗΦΩΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ.
 
KonstantinosL
Posts: 2
Joined: 11 Apr 2017 00:13

Re: Greek-Πολιτική κατεύθυνση του Diem25

11 Apr 2017 15:44

Καλησπέρα φίλοι,
νομίζω ότι η πρόταση για κομματικό φορέα που να εκπροσωπεί το DiEM25 είναι αρκετά πρώιμη και θα έλεγα επιπόλαια. Πρώτον, διότι δεν υπάρχει κοστολογημένη πρόταση εξουσίας στο καταστατικό του DiEM25 που να επικεντρώνεται στην χαρακτηριτικά της ελληνικής κοινωνίας. Η θεωρητικού χαρακτήρα προσέγγιση μέχρι στιγμής των πραγμάτων και η πανευρωπαϊκή δράση που απαιτούν οι στόχοι του καταστατικού αποτελούν μεν εφαλτήριο να σκεφτούμε και να δράσουμε διαφορετικά στην καθημερινότητά μας ως πολίτες, αλλά αυτό απέχει παρασάγγας από το να μεταλλαχτεί ένα κίνημα που βασίζεται στην απλή συζήτηση, στο δημόσιο και ελεύθερο διάλογο, στη πανσπερμία απόψεων, σε ένα πολιτικό κόμμα το οποίο θα πρέπει να έχει ιεραρχία, σαφείς θέσεις, συγκεκριμένη λειτουργική δομή και να απευθύνεται στο ελληνικό λαό, κατά κύριο λόγο. Πλέον, η δράση του DiEM25 θα πρέπει να αποκτήσει τοπικό (εθνικό) χαρακτήρα, όπως και οι στόχοι, και φοβάμαι ότι θα υπάρξει σύγχυση ως προς το ποιό θα είναι κέντρο αποφάσεων. Οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το κίνημα DiEM25 σε όλη την Ευρώπη ή το αδελφό κόμμα στην Ελλάδα; (Αυτό πρέπει κάτι να μας θυμίζει...) Δεύτερον, (και εδώ είναι μεγάλο "αγκάθι") το DiEM25 δεν έχει σαφές θεωρητικό και ιδεολογικό πλαίσιο χάραξης πολιτικής. Πώς θα επιτύχει την ομοιογένεια που απαιτεί ένας κομματικός σχηματισμός; Σε ποιές αρχές θα βασίζεται το μακροπρόθεσμο πλάνο του; Όταν εξαντληθούν οι τρέχουσες θέσεις ή αποδειχθούν λανθασμένες, με βάση ποιά κριτήρια και πολιτικές νόρμες θα ασκηθεί κριτική, ώστε αυτά να διορθωθούν; Πώς θα επιλεγούν οι νέες θέσεις; Επιπλέον, στόχος ενός κόμματος είναι να βρίσκει αυτές τις πολιτικές νόρμες και να τις αξιολογεί σύμφωνα με τις αρχές και το σκοπό του καταστατικού του, αλλά δε νομίζω σε αυτή τη φάση ότι το λαϊκό έρεισμα του DiEm25 και η αποδοχή του από τον κόσμο μπορούν να σημάνουν την ίδρυση ενός κόμματος. Τρίτον, νομίζω ότι στη σημερινή ιστορική συγκυρία η απο-κομματικοποίηση είναι αρκετά έντονη και πρέπει να μας διδάξει ότι μπορούμε να προσφέρουμε με πολιτικές δράσεις και σχηματισμούς άλλους από αυτούς ενός κόμματος. Η στροφή των ψηφοφόρων σε πολιτικά πολύπολα και σε ευρεία κοινοβουλευτική εκπροσώπηση νομίζω ότι αποτελεί σοβαρή ένδειξη κατάρρευσης της παλαιοκομματικής νοοτροπίας. Ως νεότευκτο πολιτικό κίνημα, το DiEM25 καλό θα ήταν, αρχικά, να απεύφεγε την ανάμιξη του με τη κομματική δράση, και να απευθυνθεί στους πολίτες της Ελλάδας (και της υπόλοιπης Ευρώπης) ως μία εναλλακτική πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.
 
Herod
Posts: 14
Joined: 20 May 2017 20:19

Re: Greek-Πολιτική κατεύθυνση του Diem25

09 Jun 2017 20:40

Χάος
Υπάρχουν πολλά μηνύματα του τύπου, λόγου χάρη
ο σοσιαλισμός, η αριστερά, το κέρδος ψήφων από συγκεκριμένες όμαδες πολιτών, οι συνεργασίες,
οι ιδεολογίες κ.τ.λ.

Κάποιοι γράφουν λόγια του αέρα, με αποτέλεσμα να δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τι γίνεται πραγματικά στη κοινωνία..
Αριστερά ; Όποιος λέει ότι είναι αριστερός, τρώει μούτζα σήμερα.
Ποιός δημοκρατικός σοσιαλισμός ;
Οι συγκεκριμένες ομάδες πολιτών είναι μέσα στην απελπισία, όπως λόγου χάρη οι συνταξιούχοι.
Οι συνεργασίες με ποιούς ; Με τους επαγγελματίες πολιτικούς ;
Τέλος, ιδεολογία η ιδεολογία σε κρατά κλεισμένο. Λέξεις όπως η δημοκρατία, η προοδευτικότητα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η διαφάνεια. Τέτοιες λέξεις-έννοιες είναι που έχουν σημασία, αν θές, πραγματικά, να κάνεις κάτι!

Μπορεί να και είναι λάθος αυτά που γράφω. Αλλά από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια..
 
postman
Topic Author
Posts: 155
Joined: 22 Mar 2016 08:55

Re: Greek-Πολιτική κατεύθυνση του Diem25

13 Jun 2017 14:24

Χθες στην ομάδα της Αθήνας1 συζητήσαμε για το αν θέλουμε να γίνει κόμμα Diem25, και αν ναι με ποιο τρόπο και με ποιους μπορεί δυνητικά να συμμαχήσει, καλό είναι να γίνει μια κουβέντα σε κάθε ομάδα γιατί θα ακολουθήσει ψηφοφορία μέσα στο καλοκαίρι
Γιώργος: Δε ξέρω αν συμβιβάζεται η Δημοκρατία με ο κόμμα. Λευκό εκτός αν θεσμοθετηθεί με δημοκρατική λειτουργία πάντως αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ώριμοι για κόμμα.
ΔημήτρηςΣκ: Καλύτερη η αποχή. Αν γίνουμε κόμμα καλύτερα να έρθουμε σε επικοινωνία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οχι με εθνικιστικά όπως η Πλεύση Ελευθερίας. Συμφωνώ όμως να γίνει πανευρωπαικό κόμμα.:
Σωτήρης: Λευκό. Αν ο Γιάννης Βαρουφάκης θέλει να γίνουμε κόμμα συμφωνώ. Πρέπει να περάσουμε σε πράξεις, όπως συλλογή χρημάτων για καλωπισμό δημόσιου πάρκου
Φωτεινή:Λευκό. Αν ο Γιάννης Βαρουφάκης θέλει να γίνουμε πανευρωπαικό κόμμα συμφωνώ. Μποούμε να συνεργατουμε μονο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αννίτα:: Συμφωνώ να γίνει πανευρωπαικό κόμμα. Αν κατεβούμε στις εκλογές δε προαναγγέλουμε τις συνεργασίες μας.
Κατερίνα: Συμφωνώ μόνο να γίνει πανευρωπαικό κόμμα, όχι αλλιώς.
Αντρέας: Να γίνουμε ευρωπαικό κόμμα αρκεί να έχουμε προοδευτικό μήνυμα, αυθόρμητες ομάδες, αγωγούς δημοκρατίας, ανακλητούς αντοπροσώπους, σύστημα μεταφοράς ψήφου βάσει εξειδίκευσης και εμπιστοσύνης (liquid democracy), από τα κάτω λήψη αποφάσεων και σύνθεση απόψεων στα πολιτικά κείμενα (π.χ. green new deal)
Σάκης: Νιώθω απογοητευμένος γιατί το diem25 έχει αφήσει την εθνική αναφορά. Υπάρχει ανάγκη να γίνει κόμμα γιατί υπάρχει ένας μεγάλος χώρος χωρίς εκπροσώπηση. Αλλά να μην είναι πρωσοποκεντρικό. Να βασίζεται πάνω στην σταδιακή δημοκρατική μετάβαση στον σοσιαλισμό. Να αναζητηθεί συνεργασία με τους οικολόγους, νυν και πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Άρης: Συμφωνώ να γίνει κόμμα γιατί υπάρχει ένα τεράστιο κενό που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνουν εκλογές τώρα δε ξέρω τι να ψηφίσω. Δε χρειάζεται να συνεργαστούμε με κανένα κόμμα, καμμία συμμαχία, υπάρχει όμως ανάγκη ύπαρξης προσωπικοτήτων και ευρύτερη κάλυψη από ΜΜΕ γιατί υπάρχει κενό πληροφόρησης.
Ιάσων:: Μονόδρομος να γίνουμε κόμμα, αρκεί να υπάρχει ανακλητότητα εκπροσώπων, εσωτερικά δημοψηφίσματα, οι βουλευτές να έχουν θητεία ενός χρόνου, όπως και τα μέη του κεντρικού επιτελείου. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για επι μέρους ζητήματα με άλλα κόμματα (π.χ. σε δικαστικά θέματα με την Πλεύση Ελευθερίας)
ΔημήτρηςΚ: Έχοντας πανευρωπαική προσέγγιση στο diem25 υπάρχουν αρνητικές εμπειρίες, κίνδυνος να μπερδευτούν οι ψηφοφόροι κάθε χώρας. Αν γίνει κόμμα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένο πολιτικό χώρο να έχει κοινωνική αναφορά σους εργαζομένους και αγρότες. Να βασίζεται πάνω σε μια διακήρυξη ιδεολογικών αρχών και σε ένα πρόγραμμα με όλους τους πυλώνες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει παραβίαση προθεσμιών για τους άλλους πυλώνες. Πρέπει να γίνουν επαφές με περισσότερα μέλη, να δημιουργηθούν και άλλες ομάδες, να υπάρξει δράση μαζί με άλλους ανθρώπους και κινήματα. Μπορεί να γίνει συνεργασία με όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής.
ΑΚΗΣ: Κόμμα μόνο αν έχει δημοκρατική λειτουργία, για την ώρα λευκό.
Γιάννης Μάλλον δε θα γίνουν εκλογές σύντομα αλλά κυβέρνηση συνεργασίας, δεν υπάρχει διαμορφωμένη πρόταση πέραν του diem25 για να βγει η χώρα από την κρίση, υπάρχει πολιτικό κενό ακόμα και στα κόμματα εκτός βουλής, πρέπει να διαφυλαχθεί ο Βαρουφάκης, να μπαίνουν και άλλοι μπροστά. Να γίνει σαφές ποια συμφέροντα εκφράζονται. Να μετέχουμε σε διαδηλώσεις σε κινήματα αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει λαική βάση. Πρέπει να αποκτήσουμε επαφή με τις άλλες ομάδες. Στο κόμμα να εφαρμόζεται μια εναλλακτική μορφή άμεσης δημοκρατίας στην οποία θα υπάρχουν ενεργοί ψηφίζοντες, θα υπάρχει πολιτική αποκρυστάλλωση και πρόταση για συνεργασία με εναλλακτικούς αριστερούς χώρους και όχι κόμματα.
Απόστολος: Αναγκαιότητα για κόμμα άμεσα πριν φύγουν όλοι οι νέοι από την Ελλάδα. Ανάγκη ανασύνταξης ευρύτερου αντιμνημονιακού μετώπου. Μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας αφού πέσει η κυβέρνηση. Αν γίνει κόμμα χρειάζεται να μεταβιβαστούν οι αξίες του diem25 η αμεσοδημοκρατία, η διαφάνεια, ο αυθορμητισμός και η αυτοοργάνωση.
ΔημήτρηςΚι: Τα 6 σημέια που ανακοινώθηκαν είναι μακριά από το κίνημα εκδημοκρατισμού. Οι προτάσεις είναι οικονομικοτεχνικές, δε συνιστούν εκδημοκρατισμό. Πρέπει να ξαναδοθεί έμφαση στον άνθρωπο. Είμαστε σε λάθος κατεύθυνση και θα χάσουμε την δυναμική μας αν γίνουμε κόμμα.
 
kris
Posts: 4
Joined: 01 Jun 2017 02:11

Re: Greek-Πολιτική κατεύθυνση του Diem25

14 Jun 2017 04:37

Καλησπέρα
Μια (ακόμη) άποψη για τη συμμετοχή ή όχι σε εκλογές.
1. Το DIEM25, ήρθε με τρεις κυρίως νεωτερισμούς που μέχρι σήμερα δεν τις είχαμε δει σε άλλες Συλλογικότητες (Κόμματα, Κινήματα):
 ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ. Οργάνωση σε επίπεδο Ευρώπης. Δηλ. σε επίπεδο υπερεθνικό. Επειδή ο “Κυβερνήτης” σήμερα της Ευρώπης, αλλά ειδικότερα και απευθείας της Ελλάδας, είναι υπερεθνικός (Ευρωπαϊκή Ελίτ, μέσω Eurogroup), η όποια άμυνα/αντίσταση, του όποιου Ευρωπαίου (και ειδικότερα του Έλληνα) Πολίτη, πρέπει να ενταχθεί σε συλλογικότητα Ευρωπαϊκή. Μέχρι σήμερα άλλη τέτοια συλλογικότητα πλην του DIEM25, δεν υπάρχει.
 ΕΝΟΤΗΤΑ. Η κεντρική μέθοδος που χρησιμοποιεί η Ελίτ σήμερα, είναι η πολυδιάσπαση της πλειοψηφίας σε μικρές και αδύναμες κομματικές ομάδες, σε εθνικό επίπεδο, που είναι αδύνατο να αντισταθούν στον θηριώδη (οικονομικά, επικοινωνιακά και από άποψη δύναμης) εξουσιαστή. Για την πολυδιάσπαση, εξαιρετικά χρήσιμες είναι οι διάφορες αποχρώσεις σε ιδεολογικό επίπεδο, που είναι βέβαια υπαρκτές και αναγκαίες, και κοινωνικά και ιστορικά (αριστερά - δεξιά, φιλελεύθεροι – ρεπουμπλικάνοι - σοσιαλδημοκράτες κ.λπ.). Σύμφωνα με το DIEM25, σ’ αυτή τη φάση αφήνομε τις διαφορές μας στην άκρη, γιατί στην ουσία, έχομε έναν πόλεμο σε εξέλιξη. Απέναντι σ’ αυτήν την απειλή, οφείλουμε να συνασπιστούμε για να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο που στοχεύει στα δημοκρατικά δικαιώματά μας και στην ευημερία μας. Αργότερα όταν και αν, θεμελιωθεί ένα δημοκρατικό καθεστώς στην Ευρώπη, όταν δηλ. τελειώσει ο οικονομικός Πόλεμος, οι διαφωνίες μας οι πολιτικές και οι κοινωνικές, μπορούν και πρέπει να επανέλθουν.
 ΑΝΤΙΑΡΧΗΓΙΣΜΟΣ. Η αποσάθρωση των κινημάτων, στοχεύει πάντα στη δολοφονία χαρακτήρα του Αρχηγού του (γνωστή, τετριμμένη αλλά και αποτελεσματική διαδικασία). Ο όποιος Αρχηγός, σαν άτομο, είναι ευάλωτος σε κάθε είδους επιθέσεις. Τυχούσα αστοχία του Αρχηγού (αληθινή αλλά και ψεύτικη), μπορεί να εξαφανίσει το όλο εγχείρημα. Αυτό ήδη συμβαίνει στο DIEM25, με τη στοχοποίηση και φίμωση Προσώπων. Επομένως κατά την άποψή μου, ορθά μέχρι σήμερα, το DIEM25, έχει συλλογική ηγεσία. Και είναι αυτό προϋπόθεση για την επιβίωση του DIEM25. Δηλ. τα άτομα πρέπει να ακολουθούν την πλειοψηφία και όχι η πλειοψηφία τα άτομα (είναι το γνωστό θέμα της Εξουσίας -> Η Εξουσία στον Πολίτη). Κι αυτό σε ουσιαστικό επίπεδο. Γιατί ο κανόνας είναι, το άτομο (δηλ. ο Αρχηγός) να επιβάλλεται στο πλήθος, και προς τα έξω, δηλ. στα ΜΜΕ και στον Τύπο, υποκριτικά (για λόγους επικοινωνιακούς) να ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Σ’ αυτήν την διαδικασία, έτσι ή αλλιώς, ο καθένας, ανάλογα με τη δουλειά του και ανάλογα με τις δυνατότητές του, και τα αποτελέσματα, τυχαίνει της ανάλογης αναγνώρισης και ανάθεσης. Η προσπάθεια σε όλο το φάσμα πρέπει να επιβραβεύεται.
Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι, η συμμετοχή του DIEM25, σε εκλογές σε εθνικό επίπεδο, είναι έξω από τις προδιαγραφές του Κινήματος, και βάζει τις βάσεις για να δεχτεί το κίνημα επιθέσεις, που μπορεί να είναι και δικαιολογημένες από χώρα σε χώρα. Το πρόγραμμα δηλ. του DIEM 25 στην Ελλάδα, μπορεί να μην είναι αρεστό στη Γαλλία. Κατά την άποψη που εδώ καταγράφεται, η μοναδική δυνατότητα, συμμετοχής του DIEM25 σε εκλογές, είναι οι ευρωεκλογές που αφορούν το σύνολο της Ευρώπης, αλλά ακόμη κι αυτό, αν το DIEM25 δεν έχει απλωθεί αρκετά, μπορεί να οδηγήσει σε γραφικότητες και να είναι μοιραίο.
2. Το άκρως επικίνδυνο σε ένα νέο κίνημα, είναι κάποιοι να καβαλήσουν καλάμι (συμβαίνει κι αυτό), και να θεωρήσουν εαυτούς, κατάλληλους για υποψηφιότητα σε εκλογές. Εκεί, συνήθως προκύπτει και ο κακός χαμός. Κάποιοι μάλιστα, όχι λίγοι, από μιας αρχής, με αυτήν ακριβώς την πρόθεση, θα προσέρχονταν περιχαρείς για ένταξη στο Κίνημα. Φυσικά δεν αναφέρομαι στους όποιους πράγματι άξιους συμπολίτες μας. Δε συνεχίζω, ελπίζω γενικότερα να είναι απόλυτα κατανοητό. Δεν έχομε ζήσει και λίγα.
3. Για να κατέβει ένα κόμμα σε εκλογές, είναι αναγκαίο, να κατεβάσει και Πρόγραμμα. Και Πρόγραμμα σημαίνει εξειδίκευση και λεπτομέρεια σε όλα τα θέματα. Και εξειδίκευση σημαίνει διαφωνία, διαίρεση, διάσπαση. Από μόνο του αυτό, αποτελεί ένα θηριώδες όπλο στον πανίσχυρο αντίπαλο, για παραπληροφόρηση, προβοκάτσια, λάσπη. Τα γνωστά. Από μόνοι μας λοιπόν, θα οπλίζαμε τον αντίπαλο με χιλιάδες επιχειρήματα (εντός/εκτός Ευρώ/Ε.Ε., Τράπεζες, Δημοσιονομικά, Ιδιωτικοποιήσεις, Νόμισμα, Εκκλησία, Γερμανία, ΗΠΑ, Μακεδονία, Τουρκία, «συνομωσιολογία», «λαϊκισμός» και δε συμμαζεύεται). Ξανά δηλ. από το μηδέν. Θέλει αρετή και τόλμη, αλλά θάλεγα, και πολλή περίσκεψη και ακόμη περισσότερη υπομονή, η Ελευθερία και η Δημοκρατία. Η όλη ιδέα από την αρχή είναι να ενωθούμε όλοι, με βάση αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Και τα μεν και τα δε, είναι απροσμέτρητα. Στη φάση τούτη πρέπει να επικεντρωθούμε Σ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ, και δεν είναι λίγα. Ένα μόνο από αυτά, φτάνει: Ο ΚΟΙΝΟΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ (όπως τότε το ’40).
4. Η ιστορία, η παλιά, αλλά και η πρόσφατη, διδάσκει.
 
tzeremes
Posts: 1
Joined: 19 Jun 2017 17:39

Re: Greek-Πολιτική κατεύθυνση του Diem25

19 Jun 2017 17:58

Καλησπέρα.Το Diem είναι ένα κίνημα πανευρωπαϊκό,κάτι το οποίο σημαίνει πως απευθύνεται σε διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες,έχοντας πάντοτε τον ίδιο στόχο.Θεωρώ λοιπόν,πως ο τρόπος με τον οποίο θα κινήθει το κίνημα πολιτικά θα πρεπεί να εξαρτηθεί από την πολιτική κουλτούρα κάθε χώρας. Όσο αναφορά την Ελλάδα , πίστευω πως το να κατεβεί το diem ως αυτόνομο κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019 , είναι μια κίνηση δύσκολη ,αλλά θεωρώ πως είναι η μόνη που μπόρει να το βάλει για τα καλά στο πολιτικό παιχνίδι της χώρας.Οι πολιτικές κινήσεις κινηματικού χαρακτήρα δεν έχουν απήχηση στην Ελλάδα,συν τοις άλλοις οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα έχουν χαρακτήρα ΄΄χαλαρής ψήφου΄΄ ,κάτι το οποίο συνήθως οδήγει σε μη κομματικής γραμμής ψήφο.Αυτό το diem μπορεί να το εκμεταλευθεί
 
theYannis
Posts: 5
Joined: 20 Jun 2017 14:21
Location: Galatas, Attiki, Greece

Re: Greek-Πολιτική κατεύθυνση του Diem25

20 Jun 2017 14:34

Καλησπέρα
Πιστεύω ότι το DiEM όπως κινήθηκε για να δώσει φωνή σε μεγάλο πληθυσμό (τα μέλη του που ψηφίζουν στα θέματα που τίθενται), ήταν πολύ σωστός. Στην ΕΕ δεν υπάρχει πρόβλημα τυπικής εκπροσώπισης. Το πρόβλημα είναι ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ, έχουν διακόψει την άμεση αληθινή και ειλικρινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους αυτούς. Πιστεύω ότι από την στιγμή που το DiEM αποτελείται από ενεργούς πολίτες σε όλη την ΕΕ, μπορεί να παρακάμπτει ΜΜΕ, να πληροφορεί/ενημερώνει, να στηρίζει υποψηφίους που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εκφράζουν τις απόψης της βάσης του DiEM και να μην δεχτεί ποτέ πιέσεις, έτσι όπως είναι στημένο.
Επίσης μετεκλογικά, θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε κοινή πλεύση με μέτρα και όχι συνολικά πακέτα μέτρων ή πολιτικών. Δεν νομίζω ότι είναι δική μας δουλειά να κάνουμε τους συμβιβασμούς που επιβάλουν διάφοροι συσχετισμοί. Η δουλειά μας είναι να είμαστε το σώμα των πολιτών που θα συσπειρώνει τους πολίτες γύρω από ιδέες και όχι από πρόσωπα.

Αν κάποιοι από τα μέλη μας θέλουν να μπουν στην πολιτική, και να υιοθετήσουν τις κατευθύνσεις του DiEM, θα τους στηρίξουμε, όπως θα στηρίζαμε κάθε άλλο υποψήφιο. Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι ήδη αναμεμειγμένοι με την πολιτική και πολιτικές δυνάμεις που ήδη συμπλέουν με κάποιες από τις ιδέες μας. Δεν χρειάζεται να κατέβουμε κόντρα σε αυτούς. Χρειάζεται να τους παρουσιάσουμε στους πολίτες, την ώρα που τα ΜΜΕ τους κρύβουν.